The Beauty Beneath

Home

Uutta astiastoa metsästämässä

Uuden projektin pariin

Kuten otsikko jo sen kertoo, minulla on jälleen uusi projekti meneillään, olen nimittäin metsästämässä uutta astiastoa. Minusta tuntuu, että olen vihdoin löytänyt sisustustyylini ja sen takia monet asiat kodissamme saivat lähteä vaihtoon. En todellakaan kannata sitä, että jokaiseen uuteen kotiin pitäisi vaihtaa kalusteet ja sisustus, vaan näin isoja ja maapalloamme kuormittavia päätöksiä on tehtävä harkiten.

Suurin osa meidän kodin huonekaluista on joko meidän kymmenen vuotta sitten ostamia (esimerkiksi sohva ja parisänky), mutta monet muut huonekalut ovat kierrätystavaraa. Joko sukulaisilta saatuja taikka nettikirppiksiltä hankittuja. Parit Ikean säilytysratkaisut olemme ostaneet uutena, mutta nekin ovat seuranneet meitä jo useamman vuoden.

Mutta kuten otsikko myös kertoo, on tällä hetkellä minulla suunnitelmissa alkaa keräämään uutta astiastoa. Sellaista astiastoa, joka sopii enemmän minun (krhm, meidän) tyyliimme. Nykyinen astiastomme koostuu Arabian KoKo-sarjasta ja Teema-sarjasta. Kieltämättä ne ovat minulle liian skandinaavisia ja pelkistetyn moderneja tyyliltään. 

Aloin keräämään KoKo-sarjaa 15-vuotiaana; sain siihen kuuluvia astioita aina syntymäpäivälahjoiksi ja ylioppilaslahjaksi. Ihan omasta toiveestani kyllä. Silloin toiveeni kuitenkin perustui massan mukana menemiseen. Kaikilla nuorilla aikuisilla oli astiat joko Arabiaa tai Iittalaa. Eikä siinä mitään, yritän itse aina hankinnoissani kannattaa suomalaisia yrityksiä, mutta tosiaan ei niillä astioilla erotu joukosta tai toteuta oma tyyliään kovin intohimoisesti.

Ymmärrän kyllä, että kaikkia eivät tällaiset yksityiskohdat kiinnosta. Niitä ihmisiä tuskin kiinnostaa lukea tätä blogiakaan otsikoita enempää. Ajattelen kuitenkin, että teistä lukijoista varmasti löytyy muitakin, jotka hypistelevät ja hypettävät tällaisia asioita, joten aion nyt jatkaa juttuani syvällisempään pohdintaan, haha!

Uuden astiaston tyyli

Etsin tällä hetkellä astiastoa, joka huokuu kodikkuutta, lämpöä ja hyggeä. Ehkä jopa sellaista, jossa saa näkyä ihmisen kädenjälki ja tekemisen aitous. Värimaailma olisi luonnonvaalea ja vaaleansininen. Jotkut yksittäiset kupit ja lautaset voisivat olla jopa tummansinistä. Ihan yksinkertaiset vaatimukset, eikö? Yleensä tämäntyyliset astiat ovat savea tai kivitavaraa, jotka kaikki eivät sovellu esimerkiksi astianpesukoneeseen tai mikroon. Nykyään onneksi löytyy sellaisiakin, mutta kyllähän nuo ominaisuudet kaventavat valikoimaa.

Toisaalta minua vetää puoleensa myös kauniit vintageastiastot, tiedättekös sellaiset, mitä ehkä teidänkin mummolasta on joskus löytynyt? En kuitenkaan halua mitään liian prameilevaa, mikä saattaa joskus olla ominaista vanhoissa astiastoissa. Toisaalta en halua myöskään mitään superkuviollista, sellaista mikä vie huomion pois ruoasta. Vintageastiastoissa on myös se ominaisuus, että yleensä ne astiastot sisältävät ihan kaiken ateriavälineistä keitto- ja tarjoiluastioihin, munakuppeihin ja teekannuihin. Tulisikohan siinä sitten sellainen tunne, että pitäisi kerätä ne kaikki? Minä kun en tykkää yhtään, jos keittiön kaapeissa on tavaraa, jota ei käytetä.

Kumpikin näistä astiastoista sopii tyyleiltään minun makuuni ja meidän sisustukseen. Olen nyt löytänyt muutamia kivoja sarjoja eri astiavalmistajilta, joita listaan tähän seuraavaksi. Klikkaa linkkejä nähdäksesi, mitä tarkoitan näillä kahdella erilaisella tyylillä (ei mainoslinkkejä). Tämän artikkelin kuvat eivät ole alla mainituista sarjoista, vaan lähinnä referenssinä.

Vintagetyylisiä
#grandmillenial

Old Luxembourg (Villeroy & Boch)

Tokyo Design Studio (Stockmann)

Royal White (Pip Studio)

Kotoilun tunnelmaa
#hygge

Chennai (Indiska)

Kallio (Pentik)

Swedish Grace (Röstrand)

Seuraavaksi olisikin sitten vuorossa miehen mielipiteen kuuleminen. Kun kerroin suunnitelmistani, hän kyllä sanoi, että ”ihan mitä haluat”. Olen kuitenkin aika varma, että kun hän näkee vaihtoehdot, hänellä yhtäkkiä onkin mielipide. Hyvä niin, sillä niitä astioita olisi tarkoitus käyttää vuosia, ellei vuosikymmeniäkin!

Mikä oli sinun suosikkisi mainitsemistani astiasarjoista?

2 kommenttia

  • Elina

    Kiva kirjoitus! Itseäni miellyttää samantyyliset astiat, eritoten sellaiset, joissa näkyy kädenjälki. Myös puukeittiötarvikkeet miellyttävät silmääni.

    • author

      Kiitos! Minusta tuntuu ainakin, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan ns. aitoutta ja sitä käsin tehdyn tunnelmaa. En niinkään sitä sellaista suoraviivaista ja minimalistisuutta, vaikka toki sekin sopii joihinkin tiloihin ja tilanteisiin!

Vastaa