my_christmas
Leisure

MY CHRISTMAS

// I like to celebrate my Christmas very traditionally. For years now, our Christmas Eve has followed the same pattern: First we go to a Christmas sauna. Then we listen the Declaration of Christmas, an old Finnish tradition, from TV at noon. Then we eat rice porridge, from which one lucky person finds an almond which brings luck for the becoming year. After that we begin preparing food for Christmas dinner. Before dinner we play outside in the snow and decorate the tree. We eat dinner at 4-6p.m. and after that the Santa visits or brings the Christmas presents to the door. After presents we snack some Christmas delights and watch Harry Potter and Philosopher’s Stone (our very own tradition!) // 

my_christmas
my_christmas

Tänä vuonna kävi hyvä tuuri aikataulujen suhteen, kun jouluaattoa vietettiin vasta maanantaina ja siten meillä ”joulun järjestäjillä” oli edeltävä viikonloppu aikaa laittaa kotia joulukuntoon, valmistaa jouluruokia ja hoitaa muita viimeisiä tontun tehtäviä.

Sain yllättävän paljon aikaan keittiön puolella parissa päivässä, kun mies otti vastuulleen siivouksen ja lasten kanssa puuhailun ulkona lumessa. Hauskaa tässä työnjaossa on se, että perinteisesti arkena teemme juuri vastakkaisia hommia, mieheni keittiön puolella ja minä siivoushommissa. Vaihtelu virkistää ja sitä paitsi, tykkään olla keittiössä juuri silloin, kun tarkoituksena on kokata juhlaruokia ja useammalle syöjälle kuin mitä arkena.

my_christmas
my_christmas

Tänä jouluna vietimme joulua hyvin perinteiseen tyyliin. Pidänkin joulusta eniten perinteisenä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö uusia asioita tulisi kokeiltua ja siten ehkä omaksuttua joitain uusia perinteitä. Olen viime päivinä pohdiskellutkin, että mitkä asiat ovat minulle tärkeimpiä joulun vietossa. Juuri siksi, ettei tulisi stressattua turhasta eikä tehtyä asioita, mitä ei oikein välittäisi tehdä.

Mieheni perhe ei ole enää viime vuosina juurikaan viettänyt joulua, joten miehelläni ei ole pitkää listaa siitä, miten hänen mielestään pitäisi joulua viettää. Olen siis voinut pitää osan minun lapsuuden perheeni perinteistä mukana joulussamme ja toisaalta olemme pariskuntana ja perheenä luoneet sitten omia perinteitämme vuosien varrella.

my_christmas

Minun jouluni tekevät siis perheen ja yhdessäolon lisäksi perinteet. Meille perinteisyys näkyy muun muassa siinä, että joulumme alkaa aattona 24. päivä joulurauhanjulistuksella. Katsomme sen yhdessä perheenä televisiosta kello 12. Sitä ennen olemme käyneet joulusaunassaaamupäivällä. Joulurauhanjulistuksen jälkeen syömme joulupuuronluumukiisselillä ja/tai kanelilla & sokerilla. Yksi onnekas löytää puurostaan mantelin, joka tuo syöjälleen onnea ensi vuodelle.

my_christmas

Puurot syötyämme laitamme (edellispäivinä valmistetut) jouluruoat uuniin lämpeämään ja valmistetaan poron (tai hirven) käristysja tehdään salaatit ja katetaan joulupöytä. Lapset usein tässä vaiheessa patistetaan pihalle lumileikkeihin (jes, valkea joulu!), näin on tehty minulle ja sukuni lapsille aina ja nyt myös meidän lapsille! Meillä ei juurikaan katsota televisiota jouluaattona. Jos on kurja sää niin sitten sisällä lautapelejä pelaillen odotellaan ruoan valmistumista.

Lumileikkien jälkeen on useimpina vuosina koristeltu aaton aattona tuota kuusi. Yleensä lapset vastaavat kuusen koristelusta. Tänä jouluna haimme kuusen jo viikkoa ennen, kummijouluamme varten, mutta koristelimme sen sitten aaton aattona poikani kanssa. Hän laittoi kuusen pallot ja minä valot sekä nauhat. Ensi vuonna ehkä sitten tyttäremmekin osaa jo osallistua koristeluun!

my_christmas
my_christmas

Joulupäivällisen tarjoiluaika riippuu hieman perheen (ja suvun) lasten iästä; mikäli perheessä on pieniä lapsia, kuten meillä, syömme aikaisin eli noin kello neljän maissa ja jos taas lapset ovat jo kouluikäisiä syömme lähempänä kello kuutta. Jokatapauksessa joulupäivällinenon melkoinen pinnistys lapsilta, jotka haluaisivat jo päästä availemaan lahjoja, oli se sitten mihin aikaan tahansa!

Jos huhut joulupukin vierailustapitävät paikkansa, hän vierailee meillä usein vasta päivällisen jälkeen. Mikäli taas on huhuttu, ettei pukki ehdi vierailulle, lahjat ovat joko jo kuusen alla taikka ilmestyvät päivällisen jälkeen oven taakse valtavassa säkissä tai pärekorissa.

Lahjojen avaamisen jälkeen lapset leikkivät uusilla lahjoillaan ja aikuiset nauttivat lämpimistä juomista, kahvista ja glögistä sekä muita joulun makeita herkkuja.

Illalla lasten mentyä nukkumaan on aika mieheni ja minun omalle perinteellemme, nimittäin Harry Potter ja Viisasten kivi- elokuvalle. Olemme tituleeranneet kyseisen elokuvan jouluelokuvaksemme, joka pitää katsoa aina aattona ja mikäli vain jaksamme, katsomme myös muut HP-elokuvat lomamme aikana.

my_christmas
my_christmas

Jouluaatto on meillä usein puuhakas ja vieraita tulee kylään tai kyläilemme itse, mutta joulupäivä sen sijaan on meillä rauhallinen. Nautimme jouluruokien tähteistä, glögistä ja suklaasta sekä oman perheemme seurasta. Ulkoilemme yhdessä; pulkkaillen, suksilla taikka luistellen. Tänä jouluna poikamme ja mieheni tekivät jäälyhtyjä pihallemme sillä aikaa, kun minä vetelin tytärtämme joulupukin tuomassa pulkassa.

my_christmas

Tänä jouluna minulle uusi kokemus oli kauneimmat joululaulut kirkossa (viime kerrasta, Jyväskylässä, on varmaankin viisi vuotta). En kuulu kirkkoon, mutta pidän laulamisesta ja suomalaisista joululauluista erityisesti. Sattumoisin pari viikkoa sitten tulin lukeneeksi Länsiväylästä kauneimpien joululaulujen aikatauluja espoolaisissa kirkoissa ja ajattelin silloin, että haluan lähteä niitä kuuntelemaan ja laulamaan. Melkein jo unohdin suunnitelmani, kunnes aaton aattona mieheni kysyi, että eikös minun pitänyt mennä, niin puolessa tunnissa huristelimme poikamme ja äitini kanssa kohti Espoon tuomiokirkkoa. Ja olipas muuten upea kokemus! Voisin hyvin kuvitella tästä tulevan yksi jouluperinteistäni, vaikka pojallemme tunnin paikallaan istuminen ei ollutkaan kovin viihdyttävää, niin itselleni joululaulut ja urkujen kaunis soitto toivat osan joulurauhasta. Oli aivan upeaa unohtaa hetkeksi aaton aaton kiireet ja keskittyä vain musiikkiin.

Minkälaisia perinteitä sinulla on jouluna? Entä oletko kehittänyt viime aikoina uusia jouluperinteitä?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: