Beneath

Kova työ kantaa hedelmää

Pikkuhiljaa alkaa heinäkuun loppu lähestyä ja siten myös alkavat monen lomailijan kesälaitumet olla laidunnettu. Monilla ystävilläni on viime päivinä jo pyörineet työasiat mielessä ja suunnitelmat tulevaa vuotta varten on laitettu käyntiin. Itselleni tuleva vuosi tulee olemaan erilainen, mutta se ei silti estä minua pohdiskelemasta koulutuksen ja työn merkitystä elämässämme… Siitä meinaan nyt kirjoittaa:

Viime perjantaina juhlittiin jälleen yhden rakkaista ystävistäni valmistujaisia. Ne juhlat taisivat olla tälle vuodelle viimeiset, mutta onhan sitä nyt juhlittukin viime aikoina oikein olan takaa! Nimittäin viime vuodet, erityisesti tämä kevät ja kesä on ollut valmistujaisten aikaa lähipiirissäni.

Vuosi sitten kirjoitin siskolleni onnittelu- ja kannustuspuheen hänen valmistujaisiinsa ja haluankin nyt jakaa myös tänne ajatuksiani opiskelusta ja työelämään siirtymisestä pohjaamalla tätä tekstiä siskolleni pitämääni puheeseen. Minulle, kuten varmasti myös muille perheenjäsenille, puheen pitäminen ja juhla itsessään oli tunnerikas päätös yhdelle kappaleelle siskoni elämässä. Alkuun suora lainaus puheestani:

Olen aina ollut sitä mieltä, että jokainen on oman onnensa seppä. Sukupuolella, perimällä, sosioekonomisella taustalla tai sosiaalisilla suhteilla on loppujen lopuksi hyvin vähän merkitystä (vaikka toki niillä on vaikutusta, tutkimusten mukaan) tulevaan. Määrätietoisuus ja kova työ usein ovat ne mitkä lopulta vievät tavoitteeseen. Kenellekään ei ilmaiseksi mitään tule ja tapahdu, vaan unelmien eteen täytyy tehdä töitä, kuluttaa verta, hikeä ja kyyneliä, aina enemmän tai vähemmän. Uskon, että saavutukset myöskin maistuvat kahta makeammalta, kun niiden eteen on tehty töitä sydämellä. Tärkeintä on se, mitä löytyy korvien välistä. Usko itseen, ahkeruus ja positiivinen asenne vie pitkälle.

Kasvatus- ja koulutusalan tulevana asiantuntijana minun pitää toki korostaa kouluttautumista ja koulutusta elämän peruspilareina. En vähättele ollenkaan ”elämänkoulun” käyneitä, mutta yhteiskuntamme vaatii ja antaa samalla myös loistavia mahdollisuuksia kouluttautua ja työllistyä sen myötä. Suomessa on vielä nykypäivänä mahdollista kenelle tahansa tehdä mitä tahansa elättääkseen itsensä. Meillä on vielä toistaiseksi (pääasiassa) ilmainen koulutus ja sitä mahdollisuutta käyttämällä voi päästä pitkälle. Työttömyydestä työelämään. Ryysyistä rikkauksiin.

Haluan vielä kerran toivottaa upealle siskolleni ja kaikille ihanille ystävilleni paljon onnea ja menestystä mihin ja mitä ikinä seuraavaksi aiottekaan, toteutukoon teidän tulevaisuuden haaveenne ja unelmanne! Lisäksi vielä suuret tsempit kaikille kesälomiansa lopetteleville ja töihin palaaville, muistakaa levätä myös! <3

Rentouttavaa maanantai-iltaa,

xx María

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: