Well-being

INBODY

Kuten jo aiemmin Instagramissa mainitsin, kävin tällä viikolla InBody-mittauksessa tarkastelemassa tämän hetkistä tilannetta kehonkoostumuksestani.

Kyse ei siis ole pelkän rasvaprosentin mittauksesta taikka BMI:n laskemisesta, sillä ne eivät todellakaan kerro kokonaisvaltaisesti ihmisen kunnosta. Tällä hetkellä kyseinen mittaustapa on yksi monipuolisimmista, joskaan sekään ei yksinään riitä kertomaan ihmisen kunnosta. Kuntotestit ovat sitten erikseen, kun haluaa testata omaa kestävyyttä taikka voiman räjähtävyyttä. Kehonkoostumusmittaus yksinkertaisesti kertoo, mistä kehosi koostuu mittaushetkellä. Mitä Inbody-mittaus sitten pitää sisällään? Se kertoo muun muassa:

 • kokonaispainosi
 • kehon rasvattoman massan
 • lihasmassan
 • rasvakudoksen määrän
 • rasvaprosentin
 • kehon nesteet (solun sisäiset/ulkoiset)
 • painokontrollitavoitteen
 • raajojen puolierot
 • vyötärö-lantiosuhteen
 • segmentaalisen lihasjakauman
 • perusaineenvaihdunnan
 • BMI:n
 • viskeraalisen rasvan määrän
 • luutiheyden

the_beauty_beneath_revived10

Olen viimeksi käynyt kaksi vuotta sitten samaisessa testissä, ennen viimeisintä raskauttani. Nyt kävin uudestaan, sillä aloittaessani treenit personal trainerin kanssa, halusin tietää, että missä mennään.

Taidanpa aloittaa ”hyvistä uutisista”, kuten palaute pitää aina antaa:

Lihaksistoni on hyvässä kunnossa ja lihasmassaa minulla on kiitettävästi suhteessa ikäisteni naisten keskiarvoon ja olenkin siellä yläpäässä asteikkoa. Tämä ei olekaan koskaan ollut ongelmani ja tulokset näyttivät samaa viime kerran mittauksessa myös. Mitään lihaskontrollia ei siis ole tarpeen tehdä, kunhan vain ylläpidän nykyistä lihaksistoani.

Lihasteemalla jatkaen, minun kehoni on tasapainossa, mitä tulee raajojen puolieroihin. Lihasta on tasaisesti kummallakin puolella, hieman vasemman puolen ollessa ”voitolla” oikeasta. Tämä ei kuitenkaan ollut mikään suuri ero ja siten mitenkään merkittävä.

Luuntiheys on myös hyvällä mallilla, eikä minun tarvitse huolehtia osteoporoosista vähään aikaan. Selkeästi saan tarpeeksi oikeanlaisia ravintoaineita ja liikun luuston kannalta tarpeeksi monipuolisesti.

Nestetasapaino oli myös kunnossa, siinäkin oleskelen siellä viitearvojen yläpäässä. Olin tästä hieman huolissani, sillä mielestäni nesteytykseni ei ole ollut samalla mallilla kuin vaikkapa pari vuotta sitten. Väärässä olin, onneksi!

the_beauty_beneath_revived24

Yllä mainitut asiat olivat siis kunnossa. Seuraavaksi avaan hieman sitä puolta, mikä ei ole hyvässä jamassa tällä hetkellä. Toisaalta kehoni tila ei yllätä, mutta tietenkin toivoin parempia tuloksia, kukapa ei…

Painoni on selvästikin ylitse suositellun, eli sen mikä on ikäiselle ja pituiselleni tarpeen. Eli painokontrollin kohdalla oli huomioitavaa.

Rasvaprosenttini oli huimissa lukemissa ja se järkytti minua ehkä eniten kaikista. En olisi uskonut miten paljon kahdessa vuodessa voi saada tuhoa aikaan. Rasvaprosentti ei kuitenkaan yksin kerro mitään, eli:

Viskeraalinen rasva on yksi pahoista ja ikävä kyllä sitäkin on alkanut kertyä minulle aivan liikaa. Viskeraalinen rasva on siis sitä mitä kertyy sisäelinten ympärille ja on todella riskialtista terveydelle. Rehellisesti sanottuna tämä pelottaa minua kaikista eniten.

Toisekseen kehon tilasta kertoo myös kehon rasvamassa. Ylempänä kerroin, että lihasmassani oli kunnossa ja eikä se vaadi kontrollia. Rasvamassani sen sijaan vaatii kontrollia ja se on lähes suoraan verrannollinen ylipainooni.

Jos nyt pitäisi jotain hyvää keksiä näistä negatiivisista huomioista mittauksessani, niin ainakin tiedän tasan tarkkaan mitä minun pitää tehdä kropalleni. Pudottaa rasvan määrä puoleen, siitä mitä se nyt on. Prosenttiyksiköissä siis.

Luvassa on siis pitkä matka terveellisempään oloon. Onnekseni en tästä testistä lannistunut, vaan päinvastoin haluan tehdä kaikkeni etten olisi jo kolmekymppisenä tuhonnut omaa kroppaani ja aiheuttanut itselleni huonompaa oloa.

Nyt vaan rukkaamaan arkiruokavaliosta kaikki turhat sokerit ja rasvat, jotka kerääntyvät vääriin paikkoihin, sekä liikkumaan säännöllisesti erilaisten lajien parissa. Toivon ja haluan uskoa, että vuoden, kahden päästä tilanne on aivan eri ja siihen päästäkseni tarvitsen paljon tukea lähimmäisiltäni, sillä tällainen elämänmuutos ei ole helppo eikä aina hauskakaan. Eli saa laittaa lenkki-/treenipyyntöjä tulemaan ystävät hyvät! 🙂

Yksi asia, minkä tiedän vaikuttavan nykyiseen kehoni tilanteeseen on ongelmani unettomuuden kanssa. Olen tästä aiemminkin maininnut, mutta ajattelin kirjoittaa aiheesta erillisen postauksen, sillä se tosiaan vaatii omansa sen verran asiaa aiheesta riittää.

Kertokaahan, oletteko te koskaan käyneet tai ajatteleet käydä tarkastuttamassa omaan kehonkoostumustanne?

jaminamaria_signature

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: