Family

Imetyksen aikainen ruokavalio

Raskauden ollessa ohi sitä luulisi, että saisi taas syödä ja juoda mitä vaan. Ensimmäisen lapsen kohdalla asia olikin näin. Poikamme ei imetysaikanaan tuntunut reagoivan mihinkään ruoka-aineeseen erityisesti. En sitten tiedä olisiko hänen lieville vatsanväänteilleen voinut tehdä jotain ruokavalioni myötä, mutta kun kyse ei ollut iho-ongelmista tai koliikista ja ne vähäisetkin vatsanväänteet loppuivat kuitenkin siinä 3-4 kuukauden iässä, niin eipä tullut mieleenikään tehdä muutoksia omiin syömisiini.

Tyttärellämme oli kuitenkin syntymästä saakka ”hormoninäppyjä” kasvoissaan ja välillä muuallakin kehossaan. Aluksi katsoin sen olevan normaalia, kun lääkäritkin niin sanoivat. Huomasin kuitenkin pian, että niiden määrä ja punoitus vaihteli päivittäin. Aloin pohtimaan ruokavalioni vaikutusta, kun hänen vatsanväänteet alkoivat häiritä omia yöuniani. Olin lukenut jostain, että kaikilla vauvoilla on maitoherkkyyttä (ei allergiaa), joka sitten iän myötä katoaisi kyllä. (Pienelle) osalle tietysti sitten se muodostuu maito-allergiaksi tai laktoosi-intoleranssiksi.

Ennen kuin aloin muokkaamaan ruokavaliotani, halusin kokeilla hyväksi koetun vyöhyketerapian vaikutusta tytön oloon. Hänen vatsansa kyllä alkoi toimimaan aiempaa paremmin ja nopeammin ja unilla olokin rauhoittui, mutta edelleen hänen vatsaansa väänsi jonkin verran ja ne näpyt eivät tietenkään pelkästä hieronnasta mihinkään vähentyneet.

Kun kolmen vyöhyketerapiakerran jälkeen vatsanväänteet eivät helpottaneet luvatun verran, päätin kokeilla maidotonta ruokavaliota. Tässä vaiheessa tyttäremme oli noin kuukauden ikäinen. Maitoa en niin hirveästi sellaisenaan juo, enkä enää kahviinikaan ole pitkään aikaan sitä lisäillyt, vaan lähinnä rahkan ja jugurtin muodossa maitoa tulee kulutettua, joskus paljonkin. Juustoina maitoa tulee käytettyä myös, mutta niitä en lakannut syömästä niiden käytön vähyyden vuoksi, mutta (maito-)suklaasta luovuin. Vaikka lähes maidoton ruokavalioni nyt onkin, en halunnut karsia ns. piilomaitoja (esimerksiksi leivonnaiset) tai juustoja, sillä sitä myöskin sanotaan, että allergioita tai herkkyyksiä voi muodostua ruoka-aineiden välttelystäkin.

Kun olin noudattanut tätä uutta ruokavaliotani viikon, huomasin merkittäviä muutoksia tyttäremme ihossa. Myös vatsanväänteet olivat vähentyneet huomattavasti. Kun joinakin päivinä on sitten tullut joko vahingossa tai tahallaankin syötyä maitotuotteita, on näpyt taas nousseet takaisin. Mielestäni se on ollut selvä merkki siitä, että maidolla on vaikutusta. Nyt olen kuukauden verran välttänyt suuria määriä (minulle normaalia määriä) maitoa, ajattelen jatkavani tätä sinne kolmen kuukauden ikään asti, jota pidetään rajapyykkinä vauvan vatsan ja suoliston kehityksen näkökulmasta. Sitten taas lisään maidon ruokavaliooni, ainakin jugurtin muodossa (ikävä!) ja en sen kummemmin meinaa välttää muitakaan maitotuotteita, vaikka enhän minä aikuisena sitä tarvitsisikaan. Mikäli tyttö sitten edelleen reagoisi ihollaan ja vatsallaan käyttämääni maitoon, on se sitten allergiatestien paikka, jos vaikka kyseessä olisikin laktoosi-intoleranssi, jota meiltä suvustakin löytyy.

Toinen ruoka-aine, jonka käyttöä olen joutunut säätelemään viime aikoina, on kofeiini. Poikamme aikana en tosiaan säästellyt kahvinjuonnissa, mutta tyttäreemme kofeiini näyttää vaikuttavan enemmän. Liekö johtuvan siitä, että en juonut kuin yhden kupin kahvia päivässä raskausaikanani. Nyt kofeiini vaikuttaa siten, että jos kulutan sitä vielä kello 12 jälkeen päivällä, menee tyttäremme yöunille vasta kello 22 jälkeen illalla, kun taas jos lopetan kofeiinin käytön ennen kello 12, saan hänet nukkumaan jo 20.30 pitkille yöunille. Arvatkaa vaan, oliko helppo valinta luopua iltapäivän kofeiinisatsista? 😀 Valitsin suorin tein sen oman ajan iltaisin, ei se kofeiini ole minulle mikään must-juttu! Tosin kahvi on, joten ei muuta kuin metsästämään kofeiinittomia kahveja, niin kotiin kuin kahviloistakin!

Muita ruokavalion muutoksia en ole nyt toistaiseksi joutunut tekemään imetyksen aikana, mutta kieltämättä odotan sitä aikaa kun ei tarvitse muita miettiä syödessään. Tästä tietysti alkoholi poikkeuksena, sen käyttöä nyt vanhempana joka tapauksessa joutuukin miettimään ihan eri tavalla.

Tytön aloittaessa kiinteät muutaman kuukauden päästä saa sitten nähdä, että onko hänellä kenties muitakin herkkyyksiä ja ovatko ne selätettävissä pelkällä siedättämisellä, kuten yleensä pikkulasten tapauksissa on. Itselläni, miehelläni eikä pojallammekaan ei ole mitään ruoka-aineallergioita, joten olisi kieltämättä omituista jos tyttäremme sitten olisikin allerginen jollekin ruoka-aineelle. Eihän sille tietenkään mitään voi, jos niin kävisi. Nykypäivänä on onneksi suhteellisen helppoa pärjätä ilman joitakin ruoka-aineita ja tarvittaessa korvata niitä muilla.

Ruoasta puheenollen: Kuvissa näkyvä aamiasannos on eiliseltä La Torrefazione-käynniltäni Isossa Omenassa, heillä on uusitut aamiassetit ja eilen päätin kokeilla heidän vegaaniversiotaan. Ensimmäistä kertaa rakastuin avokadoon ihan vain sellaisenaan, ilman mausteita, leivän päällä! Meinasin jo mennä kysymään, että mistä he hankkivat avokadonsa, niin hyvältä se maistui! Normaalisti en siis juuri piittaa avokadosta, vaikka en sitä nyt lautaselle jätäkään saati nypi mistään pois.

Nyt vain haaveilen moisesta aamiaisesta pelkän puuron ja aamukahvin kanssa täällä kotosalla… Sen päivän ainoan kofeiinillisen kahvin kanssa 😀

Kivaa keskiviikkopäivää kaikille!

xx

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: