Cuisine

Helppo ja nopea kasvissosekeitto

Viimeiset kolme kuukautta olen ollut aikalailla kiinni vauvassa ja välillä tuntuu, etteivät käteni millään riitä tekemään kaikkea mitä niiden pitäisi. Ruoanlaitto on ollut yksi arjen osa-alueista, joka on kärsinyt luovuuden ja ajan puutteesta. Siksi olen yrittänyt kehitellä helppoja ja nopeita ratkaisuja ruokkiakseni nälkäiset mieheni kun he tulevat työ- ja päiväkotipäiviensä jälkeen kotiin tai kun minulla on ollut kirjaimellisesti vain yksi käsi käytössä ruokaillessani itse.

Mitä ruokia voi sitten syödä yhdellä kädellä? Keittoja! Onneksi vaihtoehtoja on monia, mitä tulee keittoihin helpoista ja nopeista puhumattakaan. Onnekseni meidän perheessä myös tykätään keitoista ja ne yleensä kuluvatkin melko nopeaan, vaikka kuinka yrittäisin tehdä suuren satsin!

Nyt viimeisen parin viikon aikana olen tehnyt kahteen kertaan kasvissosekeittoa hieman eri aineksia käyttäen. Ensimmäisellä kerralla keitin ja soseutin vain suosikkikasviksia: perunaa, porkkanaa, lanttua ja kukkakaalia. Niiden mausta tykkää useimmat ja keitto on todella täyttävä jo niistä valmistettuna. Nyt ajattelin jakaa hieman yksityiskohtaisemman reseptin toisesta kasvissosekeitostani:

  • Perunaa
  • Porkkanaa
  • Lanttua
  • Selleriä
  • Sipulia
  • Kukkakaalia
  • Pinaattia
  • Kaurakermaa/ kermaa
  • Mausteita (esimerkiksi pippuria ja suolaa)
  • Vettä

Leikkaa kasvikset (ei tarvitse olla kovin tarkkaa jälkeä, kunhan palat ovat suurin piirtein saman kokoisia). Laita kasvikset kattilaan (kaikki paitsi pinaatti) ja kaada päälle vettä sen verran, että kasvikset lähestulkoon peittyvät.
Anna kiehua, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet.
Jäähdytä ja soseuta, joka sauva- tai tehosekoittimella.
Lisää kerma ja mausteet ja kiehauta vielä kerran.
Nauti! <3

Pitkällä tähtäimellä juuri kasvissosekeitto eri aineksia vaihdellen on oiva ruoka myös vauvalle, joka vielä totuttelee uusiin makuihin. Pitää vaan muistaa ottaa vauvan annos erikseen ennen kuin lisää suolan muiden ruokaan. Kasvissosekeitto on myös hyvä tapa myös napata talteen kaikki vitamiinit ja hivenaineet, sillä vaikka kasvikset keitetään, pysyy veteen liuonneet ravintoaineet tallessa keittovettä käytettäessä mukana soseutuksessa. Sen takia ei kannata laittaa liikaa valmistaessasi keittoa, ettei sitten tarvitse heittää hukkaan hyviä ja tärkeitä ravintoaineita. Myös ihmisille (kuten lapsille), jotka eivät niin välitä vihreästä ruoassaan, on kasvissosekeiton joukkoon helppo ”piilottaa” muutamia tärkeitä ja terveellisiä vihreitä kasviksia! 😉

Ajattelin vielä tämän vuoden puolella julkaista toisen suosikkikeittoni ohjeen, nimittäin maa-artisokkakeiton, jota tarjoilimme muun muassa viime jouluna alkuruoaksi (ja tälle vuodelle on esitetty toivetta uusinnasta). Pysykää kuulolla mikäli olette keittojen ystäviä ja erityisesti maukkaiden sellaisten!

Tänään tosiaan tuli pyöräytettyä kattilallinen kasvissosekeittoa sillä ohjelmassa oli niin vauvakinoa kuin kirppishommiakin… Helppoa, nopeaa ja täyttävää. Ja hyvää, vaikka itse sanonkin!

Rentouttavaa tiistai-iltaa kaikille, nyt aion nauttia lumisateesta ikkunan sisäpuolen ja kuunnella hieman tunnelmallisia joululauluja tytön kanssa! <3

xx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seuraa blogiani myös Instagramissa: @thebeautybeneathblog
Facebookissa: thebeautybeneathblog

Twitterissä: maria_gronberg

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: