The Beauty Beneath

Cuisine

Arjen helpot ruokaratkaisut

Viime aikoina olen paljon miettinyt (ja toteuttanut) ruoanlaittoa. Nyt pari viikkoa äitiyslomalla olleena, olen ottanut päävastuun perheemme ruokaostoksista ja itse ruokailuista. Kerrottakoon nyt heti alkuun, etten todellakaan ole luonteeltani arkikokkaajan arkkityyppi vaan mieluummin kokkailen (ja leivon) jotain erityistilannetta varten ja mahdollisimman isolle porukalle. Liekö sitten raskaushormonit vaikuttavan, mutta lähiaikoina olen kuitenkin ihan nauttinut keittiössä hääräämisestä. Edelleenkin ruoanlaitossa pitää kuitenkin olla ajatusta mukana ja siksi olenkin yrittänyt luoda systeemin, joka on mahdollisimman kivutonta ”suorittaa”.

Ruokakaupasta lähtevät usein melko samat asiat mukaan viikosta toiseen. On kiva, että keittiön kaapeista löytyy ne asiat, joiden luottaakin sieltä löytyvän. Nämä luottotarvikkeet ovat syntyneet ajan kanssa ja meille onkin kehittynyt esimerkiksi oma settinsä aamupalalle arkena (puuro + lisukkeet) ja viikonloppuna, iltapalalle ja esim. Pitsa Perjantaille.

Useimmiten keskitän ruokaostokset niille kahdelle päivälle, kun minulla on arkena auto käytettävissäni, eli tällä hetkellä maanantaille ja perjantaille. Nämä päivät ovat kyllä osoittautuneet hyviksi ruokaostospäiviksi, sillä maanantaina ostan arkipäivien ruoat ja perjantaina taas viikonlopulle. Nämä kaksi ostoskertaa poikkeavat jonkin verran toisistaan, sillä usein arkena kuitenkin perheemme syö jossakin muualla lounaansa kuin kotona. Myös aamupala on erilainen arkena kuin viikonloppuisin. Arkiaamuisin vedämme nopeasti puurot napaan ennen kuin lähdemme päivän touhuihin, kun taas viikonloppuaamuisin nautimme lähes brunssimaisesta, kiireettömästä aamiaisesta koko perheen kesken.

Kaksi ruokaostospäivää on myös näyttäytynyt hyväksi ideaksi talouden hallinnan kannalta, on helppoa vertailla, millä tavalla milloinkin meidän perhe kuluttaa. Jos taas kävisimme päivittäin hakemassa kaupasta kullekin päivälle omat ruokansa, voisin kuvitella sen kuluttavan ajan lisäksi myös lompakkoa enemmän!

Halusin tässä postauksessa jakaa listaa minun suosikki go-to-arkiruoistani, joita sitten toteutan arjessamme oman mielen ja makuni mukaan minäkin päivänä. Yritän suunnitella viikon ruoat niin, että 50% viikon aterioista olisivat kasvisruokia ja 20% kalaruokia ja loput sitten liharuokia. Reseptejä en nyt sen kummemmin tässä jakele, sillä ruoat ovat todellakin helpoimmasta päästä tehdä ja jos ei ole näitä ruokia koskaan ennen tehnyt, niin Google on hyvä ystävä! Mikäli joku teille lukijoille tuntemattomampi ruoka kuulostaa kivalta ja satun joku päivä kamera kädessä kokkaamaan, voin toki laittaa reseptiä sitten jakoon.

 1. Jauhelihakeitto – tykkään yleensä laittaa keittoon vain puolikkaan jauhelihapaketin ja paaljon perunaa ja muita kasviksia, nam! Satokausikalenteri on toimiva ideoinnin lähde ruoan kuin ruoan valmistamisessa, kannattaa tsekkaa!
 2. Makaronilaatikko – Tässä kohtaa suosittelen kasvisversiota, esim. jauhelihan sijaan käyttämään soijarouhetta, syöjät eivät nimittäin huomaa eroa! Erityisesti, jos tekee laatikon oikein kunnon tomaattikastikkeella.
 3. Italian pata – Tämä ruoka on todella nopea ja näppärä kiireisessä arjessa! The kotikokkaajan pikaruoka ja niiiiin hyvää.
 4. Kasvistagine – Kiitos omien sukujuurteni, olen oppinut valmistamaan maailman parasta pataruokaa jo pienestä pitäen. Pitkään haudutetut kasvikset ovat vain niin maukkaita. Tästä tietysti voi tehdä myös lihaisan tai kanaisan version, mutta esim. kikherneillä ruoasta saa myös hyvin täyttävän ja riittoisan ruoan moneksi päivää.
 5. Silakkapihvit & höyrytetyt perunat – Tämä setti on ehkä ennemminkin mieheni bravuuri, sillä hän on paras leivittämään silakkapihvit niin, että niihin ei tule liian paksua kerrosta leivitettä vaan, että itse kalakin maistuu ruoassa. Sitten vain kylkeen perunat ja runsas lisukesalaatti, et voilà!
 6. Kanacurrykastike & keitetty riisi – Tämä setti on myöskin hyvin arkinen ja tuttu monelle, mutta niin toimiva ja maukas. ”Salainen” ainekseni tähän kastikkeeseen on lisätä ananasta mehuineen, jolloin kastikkeesta tulee entistä makeampi ja runsaampi!
 7. Lämminsavulohi & couscoussalaatti – Tätä syön usein lounaaksi itsekseni, vaikka poikamme tykkääkin syödä kalaa. Hän ei kuitenkaan osaa oikein vielä arvostaa salaatinlehtiä, joten tätä herkkua syömme tosiaan usein vain aikuisten kesken, esim. mieheni tehdessä kotoa käsin töitä.
 8. Risotto – Risoton teon salat opin viettäessäni kesän Brysselissä 2013. En edes halua muistella, mitä ennen tuota aikaa kuvittelin risoton olevan… No onneksi ei enää tarvitsekaan, sillä tämän herkun oppii valmistamaan todella nopeasti, mikäli vain alkuun käyttää aikaa ja kärsivällisyyttä! Risoton kaveriksi sopii esim. Scampit tai katkaravut, sienet… You name it.
 9. Pitsa – Listasin pitsan nyt tähän, vaikka se meillä ei arkiruoasta käykään. Pitsan teko on kuitenkin meille suht tuore traditio, sillä se on ruoka, jonka tekemiseen tykkäämme ottaa myös poikamme mukaan. Ja hän tietysti rakastaa syödä sitä yhtä lailla kuin vanhempansakin. Eli silloin tällöin teemme pitsan alusta asti itse, usein juuri perjantaisin 😉
 10. Kasvisquesadillat – Maailman parasta pikaruokaa, ajatuksella! Näitä teimme kesän aikana muutamaan otteeseen iltapalaksi miehelleni ja minulle. Taisi poikammekin kerran päästä osingoille ja tykkäsi kyllä, toisaalta kuka nyt ei!
 11. Lihamureke & bataattilohkot – Ruoka, josta kummallekin meistä mieheni kanssa tulee mieleen oma äiti. Minulle ennemminkin murekkeesta minun äitini ja sitten bataatista anoppini. Niin hyvää ja yksinkertaista. Tosin tämä ruoka ei ole ehkä nopeimmasta päästä valmistaa, mutta näiden kahden makuyhdistelma on voittamaton: suolainen mureke ja makea bataatti, ah <3
 12. Pannukakku! – Jotkut kuuluvat siihen genreen, että leipovat kaurakeksejä makeanhimon yllättäessä, minä taas kuuluun pannukakkujen ystäviin. Tätä herkkua ei kuitenkaan onneksi tule usein tehtyä, mutta tarpeen vaatiessa kaapista löytyy tarvikkeet maailman parhaaseen pikaherkkuun (maitoa, munia, rasvaa, jauhoja ja sokeria jne.) Halusin lisätä tämän jälkiruoan tänne perään, sillä joskus arjessakin tulee yllättäviä tilanteita, kun pitäisi olla nopeasti jotain hyvää tarjolla. Tämän kaveriksi banaania ja suklaakastiketta tai mansikkahilloa ja kermavaahtoa, y-u-m-m-y!

Mitäs tykkäsitte tällaisestä ruokapostauksesta? Itselle tuli aivan vesi kielelle tätä kirjoittaessani ja onnekas olen, kun parhaillaan tuossa selän takana poriseekin kanacurrykastike, jes! Toivottavasti saitte tästä ehkä joitain uusia ideoita arkiseen ruokailuunne tai löysitte listani joukosta jonkin vanhan hyvän tutun, jonka on aika tulla taas osaksi arjen ruokailujanne. Minulle saa myös esittää kysymyksiä esimerkiksi ruokaostoksiin liittyen, sillä koen että noinkin arkinen tapahtuma kuin ruokaostokset voi olla yllättävän haastava varsinkin kun taloudessa on monenlaista syöjää ja kuluttajaa. Itselle ehkä alkaa pikkuhiljaa valjeta, miten siitä haasteeta selviää kunnialla… Kunnes tulee uusi perheenjäsen sotkemaan tutut kuviot, heh!

Makoisaa tiistaita kaikille!

Vastaa