Beneath

#LIFEGOALS

Tulin lukeneeksi Pekka Juntin kolumnin YLE:n sivuilta (02.07.2018) ja se pisti minut ajattelemaan ympärilläni tapahtuvaa elämääni. Juntti kirjoitti miten tänä päivänä melko yleinen pyrkimys ”saada kaikki ja heti” aiheuttaa loppujen lopuksi stressin ja riittämättömyyden tunnetta monissa ihmisissä. Olen samaa mieltä Juntin kanssa tässä asiassa. Ja silti saan huomata todella usein ja säännöllisesti, että sorrun itse samankaltaisiin toimintatapoihin.

Juntti mainitsi kolumnissaan Steve Jobsin mainitsemat neljä ”tärkeintä” tavoitetta elämälle: perhe, työ, ystävät ja harrastukset, joista voi kuulemma saada vain kolme. Olen huomannut, että tämäkin pitää paikkansa. Ainakin omalta kohdaltani ja miehenikin puolesta voin sanoa samaa. Olen hoksannut tämän jo ennen kun tiesin, että Jobs on myös ajatellut niin, mutta en ole ehkä tajunnut, että voi olla todella mahdotonta saada kaikkia neljää tavoitetta täyttymään tasavertaisesti. Ainakaan näin ruuhkavuosien aikana. Mikä sitten saa minut (ja monet muut) tavoittelemaan jokaista niitä tinkimättömästi ja siten aiheuttamaan itselleni muun muassa stressiä ja riittämättömyyden tunnetta?

Meidät monet on kasvatettu tähän maailmaan niin, että kaikkensa kun tekee, haluamansa voi saada. Ja mehän haluamme kaiken, jos sen kerta voi saada. Joku varmaan heti vastaisi kysymykseeni, että sosiaalinen media on kaiken pahan alku ja juuri. Henkilökohtaisesti en usko tähän, vaikka jonkun kohdalla some voi toki aiheuttaa paineita suoriutua ”kiiltokuvamaisen loistokkaasti” arjestaan. Minä koen, että olen aina ollut ”tällainen” ja ajatellut, että elämän kuuluu pyöriä näiden neljän ”päätavoitteen” ympärillä. Olen seurannut esimerkiksi isovanhempieni elävän näiden asioiden ympärillä, eikä silloin ollut sosiaalista mediaa vaikuttamassa heidän elämänvalintoihinsa. Isovanhemmillani oli iso perhe, työllistävät ammatit, ystäviä sekä harrastuksia, joihin heiltä löytyi säännöllisesti aikaa. Toki en voi tietää millaista meno oli kun heidän lapsensa olivat 7-, 3- ja 1-vuotiaita… Sietäisi ehkä kysyä tästä ainoalta elossa olevalta isovanhemmaltani. Voisin ehkä saada mukaan joitakin viisaita neuvoja tai edes sitten vertaistukea tähän nykyiseen melko ruuhkaiseen arkeemme.

Kun ajattelee sosiaalista mediaa pidemmälle tässä nykypäivän haasteessa, tulee mieleeni aikamme kuluttavana tietokoneiden käyttö ja ehkä jopa television katseleminen. Silloin aikoinaan ruutujen tuijottelun sijaan tehtiin jotain muuta, ehkä ystävien ja perheen kanssa ja käytiin viettämässä kokonaisia päiviä rakkaan harrastuksen parissa. Myönnän, että meidän perheessä ruudut aiheuttavat eniten miinusta jollekin näistä ”neljästä”. Meille aikuisille siis, lapset eivät ole mitenkään erityisen vaativia ruutuaikansa suhteen. Ainakaan vielä.Muistan omasta lapsuudestani jo sen eron, mikä ruutuja käyttävissä kavereissani oli niihin, kenen aika kului ennemmin kavereitten kanssa metsissä seikkaillessa tai liikunnan parissa. Ruutuja vähemmän tuijottavat lapset olivat aktiivisempia ja vähemmän ahdistuneen oloisia esimerkiksi koulussa ja sosiaalisissa tilanteissa. Väittäisin myös, että yhtä hyvin he vähemmän ruutuja tuijottaneet tänä päivänä selviävät arkisista asioista esimerkiksi tietokoneen kanssa, joten siitä ekstraruutuajasta ei ehkä ole hyötyä, ainakaan lapsuudessa vielä. Henkilökohtaisesti olen ”uinut altaan molemmissa päissä” eli olen ollut ruuturiippuvainen sekä touhunnut kavereitten kanssa ja harrastanut paljon liikuntaa. Siksi ehkä koenkin välillä vaikeaksi valita, miten viettäisin vapaa-aikani, jos sitä perheeltä ja työltä jää käytettäväksi.Bloggaaminen ja aktiivinen sosiaalisen median käyttäminen vaatii aikaa ruudun edessä. Se on yksi harrastuksistani ja tykkään siitä yhtä paljon kuin kuntosalilla käymisestä. Metsä- tai rantalenkkiä se ei ehkä voita, mutta kumminkin. Ystävien näkeminen on myös yhtä tärkeää hyvinvointini kannalta kuin harrastukseni. Mahtavinta olisi tietystikin se, että jos pystyisi yhdistämään ystävien kanssa olemisen harrastamiseen, oli sitten kyse bloggaamisesta tai liikunnasta.Vaikka Pekka Juntin kolumni puhutteli minua, uskon edelleen ikuisena optimistina kaiken saamiseen. Olen yhtä mieltä siitä, että elämän ei kuulu olla suorittamista, vaikka haaveita tavoitteleekin. Minä olen sitä mieltä, että asiat tulee kun on tullakseen, mutta eivät tule toivomatta.

Näihin ajatuksiin,
Aurinkoista ja superlämmintä perjantai-iltaa!

photos by Pinja, edit by me

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: